May 14, 2012

Dušan Ivković pokorio košarkašku Evropu



"Boj ne bije svetlo oružje, već boj bije srce u junaka"




Uzbudljivo majsko veče u Istanbulu,
pauza pred poslednjih deset minuta finala košarkaške Evrolige.

Na jednoj klupi tim stvoren s namerom da osvoji trofej, sa 13 poena prednosti u tom trenutku, sa mislima okrenutim ka pobedničkom postolju.

Istog momenta, na drugoj klupi samo 10 metara dalje, govor drži veliki košarkaški general Dušan Ivković. Njegove motivacione reči sluša vojska koja je na početku sezone više ličila na raspuštenu bandu, a danas, samo 8 meseci kasnije, svako od njih 12 bije verovatno najvažniju bitku u svojim sportskim karijerama.


Primao je udarce Olimpijakos tri četvrtine, trpeo strašne batine u obliku Teodosićevih trojki, Kirilenkovih i Krstićevih poena iz reketa i podsmeha milionskog auditorijuma. Iz Ivkovićevih usta tad kao da je zagrmelo „It’s not the size of the dog in fight, it’s the size of the fight in the dog!“. 

Umesto da u svojim godinama sedi na nekoj od Kalemegdanskih klupica i razmišlja da li da pomeri skakača na F2 ili lovca na D3, on smišlja strategiju kako u deset minuta pobediti najskuplji tim Evrope. I uvek je potez ispred svog kolege Kazlauskasa sa klupe CSKA.

A onda filmska završnica sa prizvukom najotrcanijeg klišea, poput povratka Rokija Balboe u meč, poput Đorđevićeve ili Kecmanove trojke. Napad za napadom, koš za košem i prethodno dobro ispesničeni tim podno Pireja zadaje
konačni udarac direktno u glavu buržujskim klubovima, u petak Barseloni a sada, na 0.7 sekundi pre kraja i moskovskom gigantu.

Spanulis
, čovek koji je nedavno zamenio dres najvećeg rivala Panatinaikosa za ovaj crveno-beli, poveo je poslednji napad. Odlika velikih igrača je preuzimanje najveće odgovornosti onda kad je najteže. Krstario je s loptom u rukama preko terena, bacao Šveda levo-desno, uleteo u reket kao grlom u jagode, krenuo hrabro na ruski kalašnjikov, isfintirao Kirilenka poslavši loptu Printezisu koji jednom rukom ubacuje loptu u koš. Kraj. 


Kraj za CSKA, početak velikog slavlja za milione Grka u ovim za njima teškim vremenima. Autsajder je na krovu Evrope, posle ravno 15 godina, sa istim trenerom na čelu – Dušanom Ivkovićem. 








No comments:

Post a Comment